Lautanen, johon on piirretty surunaama sekä haarukka ja veitsi

Onko nälkä?

Uuteen ruokavalioon siirryttäessä voi tuntua siltä, että on koko ajan nälkä. Tässä muutamia vinkkejä, joista voi olla hyötyä.

  • Syö riittävästi. Jos ruokailun jälkeen on nälkä, niin syö vähän lisää. Kasvisruoassa voi olla vähemmän energiaa kuin siinä ruoassa, jota olet aikaisemmin syönyt, jolloin sitä pitää syödä määrällisesti enemmän. Jos aterian jälkeen tunnet itsesi nälkäiseksi, syö lisää.
  • Pyri syömään säännöllisesti, muutaman tunnin välein. Päivässä olisi hyvä syödä viisi ateriaa: aamupala, lounas, välipalat, päivällinen ja iltapala.
  • Muista välipalat. Välipalavinkkejä saat tästä artikkelista. Katso myös lista kauppojen valmisvälipaloista.
  • Pyri sisällyttämään jokaiselle aterialle jokin kasviproteiinin lähde: linssejä, papuja, tofua, soija-, herne- tai härkäpapurouhetta, seitania, Härkistä, Oumphia, hummusta tai pähkinöitä, härkäpapugranolaa, soijarahkaa, soijamaitoa jne. Myös täysjyväviljat ovat hyviä proteiinin lähteitä. (Jos et ole tottunut papuihin ja täysjyväviljoihin, niitä ei kannata syödä heti alkuun isoja määriä, koska vatsa saattaa reagoida ikävästi. Täällä lisätietoa asiasta.)
  • Aterialle kannattaa ottaa mukaan myös jotain täyttävää, kuten täysjyväviljoja tai perunaa. Täysjyväviljat sisältävät proteiinia ja kuitua, jotka molemmat lisäävät kylläisyyden tunnetta.
  • Juureksia ja vihanneksia kannattaa syödä ihan reilusti. Kypsennetyt kasvikset vievät paremmin nälkää kuin raa'at kasvikset.
  • Varmista, että saat ruoasta riittävästi myös rasvaa. Monet kasvisruoan perusainekset (kasvikset, palkokasvit, viljat) ovat vähärasvaisempia kuin monet eläinperäiset tuotteet. Käytä ruoanlaitossa öljyä tai lisää ruokaan rasvapitoisia tuotteita, kuten pähkinöitä, siemeniä tai vaikkapa avokadoa. Vegaaneille räätälöidyt ravitsemussuositukset suosittelevat, että aikuisen ruoat sisältäisivät päivittäin vähintään kaksi ruokalusikallista öljyä tai margariinia. Tämän lisäksi kannattaa syödä pari ruokalusikallista siemeniä tai pähkinöitä.

Uuteen ruokavalioon siirryttäessä ei alkuun kannata liikaa miettiä sitä, millainen oma ruokavalio on ravitsemuksen kannalta. Tärkeintä on se, että saat riittävästi energiaa ruoasta ja sinulla on hyvä olla.

Suhtaudu muutokseen siis rennosti ja opettele pikkuhiljaa koostamaan sellainen ruokavalio, joka sopii juuri sinulle. Kun pääset vähän jyvälle siitä, mistä tuotteista tykkäät eniten, löydät hyviä reseptejä ja arki alkaa sujua, voit tutustua hiljakseen myös suosituksiin vegaaniruokavalion koostamisesta

Ilmoittautumalla mukaan Vegaanihaasteeseen, saat kuukauden ajan sähköpostiisi uutiskirjeen täynnä ihania reseptejä ja inspiraatiota! Lisää hyviä reseptejä löydät Vegaanihaasteen reseptipankista.

Kuva: Thought Catalog, Unsplash.com

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles