Lapsi roiskuttaa vettä lätäkössä

Vegaaniruokaa lapsille

Kasvissyönti ja vegaaniruokavalio ovat jatkuvasti yleisempiä, joten on ihan luonnollista, että myös kasvissyöjä- ja vegaanilapsia on koko ajan enemmän. Moni tämän päivän taapero tai teini-ikäinen on ollut koko elämänsä vegaani. Lisäksi moni nuori kiinnostuu kasvissyönnistä ja haluaa muuttaa ruokavaliotaan kasvispainotteisemmaksi tai kokonaan vegaaniseksi. Mitään ravitsemuksellista estettä tälle ei ole, kunhan ruokavalio toteutetaan monipuolisesti.

Vegaaniruokavalio sopii myös lapsille

Virallisissa ravitsemussuosituksissa todetaan seuraavasti: “Huolellisesti koottu vegaaniruokavalio sopii myös raskaana oleville, imettäville, lapsille ja nuorille.” Koko perhe voi siis halutessaan noudattaa vegaaniruokavaliota.

Lisäksi suosituksiin on kirjattu, että vegaanilapsille tulee tarjota mahdollisuus käydä ravitsemusterapeutilla. Tämä oikeus kannattaakin hyödyntää, sillä laillistettu ravitsemusterapeutti voi varmistaa, että lapsi tai nuori saa ruokavaliostaan kaiken tarpeellisen.

Lasten, raskaana olevien ja imettävien vegaaniruokavaliosta ja sen koostamisesta voit lukea lisää Vegaaniliiton sivuilta. Tekstin ovat koostaneet ravitsemusalan yliopistokoulutuksen saaneet ammattilaiset.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Lotta Pelkonen vastaa vanhempien kysymyksiin lasten vegaaniruokavaliosta näissä Vege it -blogin teksteissä:

  • Osa 1, ravintoaineet ja kalsiumilla täydennetyt kasvimaidot

  • Osa 2, rasvahapot, proteiini ja imetyksen aikainen ruokavalio

Miten saada lapset tutustumaan kasvisruokaan?

Jos perheessäsi päätetään alkaa syödä enemmän kasvisruokaa tai ryhdytään joukolla vegaaneiksi, saattavat perheen nuorimmat jäsenet vähän protestoida. Muutosvastarinta on ihan normaalia, ja yleensä aika ja vanhempien esimerkki helpottavat asiaa. Näistä vinkeistä voi olla apua muutoksessa.

  • Toimi esimerkkinä eli syö ja maistele kasviksia ja kasvisruokia itsekin tekemättä asiasta sen kummempaa numeroa.
  • Tutustuta lapset uusiin tuotteisiin ja makuihin pikkuhiljaa, pieninä annoksina, sillä makuaistilla kestää aina monta maistelukertaa tottua. Lautaselle kannattaa koota myös tuttuja makuja.
  • Moni lapsi pitää siitä, että ruoan eri osat on helppo erottaa toisistaan ja tunnistaa. Ruoka kannattaakin asetella lautaselle siten, että lapsi voi helposti itse päättää, mitä ja missä järjestyksessä hän lautaseltaan syö.
  • Jos lapsi tykkää sosekeitoista, voi niihin "piilottaa" esimerkiksi kasviksia ja papuja, jotka eivät ehkä muuten vielä maistu.
  • Älä pakota syömään tai maistamaan. Siitä jää herkästi kielteinen mielikuva, eikä ruoka maistu hyvältä myöhemminkään.
  • Ota mahdollisuuksien mukaan lapset avuksi ruoanlaittoon. Kun lapsi on itse saanut osallistua ja nähnyt, mitä ruoka sisältää, se voikin olla jännittävä ja kiva juttu kokeilla.
  • Älä nimeä kaikkea kasvisruokaa kasvisruoaksi, vaan kutsu ruokia vaikkapa niiden pääraaka-aineiden mukaan esimerkiksi mustapapupyöryköiksi tai tofupaistokseksi. Jos jokin ruoka ei maistukaan, niin jatkossa vain kyseinen raaka-aine saattaa herättää epäilyksiä sen sijaan, että kaikki kasvisruoka olisi tämän jälkeen epäilyttävää.

Reseptejä ja vertaistukea

Näistä blogeista, ryhmistä ja kirjoista saat paljon reseptejä ja muuta hyödyllistä tietoa.


Kuva: Daiga Ellaby, Unsplash

Haluatko yli 200 herkullista reseptiä?

31 päivää ilmaisia vinkkejä vegempään elämään

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen!
noodles